De watermeterput

Samenvatting van onze ervaring:

  • De exacte plek van de put is niet heel belangrijk. Op de route van de hoofdleiding naar het toekomstige huis.
  • Maar niet te dichtbij, er gaat nog een bouwput gegraven worden ruim twee meter rond de toekomstige gevel.
  • Vierkante meter ingraven was geen probleem. Er in laten zakken een beetje geluk en handigheid.
  • Eruit halen met de graafmachine van de aannemer die de definitieve aansluiting kwam doen. Was zo gepiept.
  • Kant en klare putten genoeg te vinden op Marktplaats. Neem er één met een voor gemonteerd kraantje.
  • Door verkopen na gebruik is geen probleem. Afschrijving is hierdoor minimaal. 
  • Zelf maken was onnodig tijdrovend geweest en had waarschijnlijk hogere afschrijving opgeleverd tenzij je echt kant en klaar hout hebt liggen en dit in een halve dag in elkaar kan zetten en heel overtuigend goed kan timmeren.

 

Nadat de huidige bouwval verlaten is door de laatste bewoner, werd stroom, gas en water afgesloten. Er zou nog een waterleiding liggen schuin over het perceel, onder het oude voetpad. Om weer aangesloten te worden op de waterleiding hebben we ons aangemeld bij de waternet beheerder Dunea via mijnaansluiting.nl. Ins en outs hierover lees je op de pagina Water en Stroom. Via deze website en via Dunea kregen we de eisen te horen voor deze aansluiting: er moet in de buurt van de bouwplaats een put komen waarin de watermeter geplaatst kon worden: ongeveer een meter diep en vorstvrij.

 

De zoektocht op internet leverde ons informatie over deze watermeterput, maar er bleven wat vragen: hoe sluit je je waterleiding aan, moet de put van metaal zijn of kan het ook iets anders zijn. Kan je zo'n put misschien zelf maken (veto van Joost: we hebben al genoeg te doen). Uiteindelijk hebben we via Marktplaats een put gekocht voor €400 van mensen die hem na voltooien van hun huis weer kwijt wilden. Het ding paste op onze aanhanger. 

 

Een metalen waterput van het gangbare model is bovenaan 1m², naar onderen loopt hij wat toe. Er zit geen bodem in, er kan dus grondwater omhoog komen in de put. Halverwege zitten twee kleppen met isolatie materiaal (piepschuim), waarmee de onderkant waarin de watermeter zit afgedekt wordt en vorstvrij blijft. Onderaan zitten aan beide kanten twee uitsparingen waardoor de waterleiding geprikt kan worden. Zo'n put is denk ik makkelijk zelf te maken, maar we verwachten dat we hem zodra we klaar zijn met de bouw makkelijk door kunnen verkopen. Qua kosten zal zelf maken weinig goedkoper zijn verwachten we. Dit kostte ons een ritje Brabant, maar daar hebben we een gezellig familie bezoek aan gekoppeld en een nachtje in een hotel. Ingraven in zandgrond bleek gemakkelijk.

 

De waterleiding is door de aannemer in de watermeterput gebracht door de geul tot aan de bodem van de put te graven. Op de put zit zit een kraantje gemonteerd die met een slang op de watermeter aangesloten kan worden. Voor de verbinding tussen watermeter en deze slang moest ik een overgang maken van 22 mm naar 15 mm buis. In de bouwmarkt is daarvoor alles te koop. Neem foto mee van de situatie, dan kan je makkelijker kiezen uit alle moffen en verbindingsstukken.

 

De kraan kan verbonden worden met een Tyleenslang. Hiervoor zijn kunststof verbindingsstukken. Let op de diameter van je kraan waarop je moet verbinden. Zo nodig tussenstuk kopen. Wij hebben de tyleenslang zo veel mogelijk ingegraven in de grond ivm vorst. De delen bovengronds zullen we met een thermo-linten verwarmen. 

 

 

 

Zelf hadden we veel vragen over dit onderdeel. Mocht je deze pagina lezen en nog vragen hebben, stuur een mail naar info@noorderlaan38.nl. Misschien kunnen we je helpen met onze ervaring.