De (moes)tuin

Een tuin van 1500 m², bijna 80 meter diep. Een lange taartpunt die bij de oprit 12 meter breed is en op de plek waar het huis gebouwd gaat worden ruim 25 meter. Uitzicht aan de westkant op adembenemende zonsondergangen en bollenvelden. Aan de noordkant zie je in de verte het torentje van Vogelenzang en de prachtige groene rand van het oerbos van Hillegom verheven boven de velden: het Lokhorsterduin. Het ligt aan de noordkant van een rij bomen. Dat lijkt ongunstig, maar door de ruime breedte van de tuin blijkt de zon ook heerlijk op het midden van de tuin te schijnen.

 

De tuin is, als wij het perceel in januari 2021 kopen, overwoekerd en vervuild. Na jaren zonder onderhoud staat het vol met opschot van Esdoorns en Elzen. Stammetjes van 1 tot ruim 40 centimeter doorsnee, maar ook stompen van grote, ooit omgezaagde bomen. Daartussen velden met brandnetels, zevenblad en zaailingen van een berenklauw. Resten van oude, roestige palen waar mogelijk ooit een wasje tussen hing te drogen. Betegelde terrassen, verstopt onder centimeters gras en aarde. Vuil dat is aangewaaid of achtergelaten door passanten zwerft overal en heeft een laagje gevormd in de grotendeels droge greppel. Een spoor van een voetpad loopt dwars over de tuin en sluit aan op het zandpad aan de westkant dat naar de Noorderlaan loopt. Regelmatig treffen we wandelaars en fietsers die gebruik maken van dit pad.

 

In 2021 hebben we al heel veel op kunnen ruimen: opschot is weggehaald en door regelmatig maaien is er weer gras zichtbaar en zijn de brandnetels teruggedrongen. De greppel blijkt rijk aan padden en salamanders. Vanaf 5 oktober zal er drie dagen lang gezaagd, gekapt en gefreesd worden om alle wildgroei aan bomen en stronken weg te halen. Het zal even kaal gaan worden. Maar daarna kunnen we gaan bouwen. Eerst het huis. Maar zodra we geen vrachtwagens met bouwers meer verwachten kan de tuin gevormd gaan worden. Het plan? Een combinatie van sier- en moestuin op ecologische basis. Veel noten- en fruitbomen. Zo min mogelijk stenen, zo veel mogelijk ruimte voor plekken waar vogels en insecten zich prettig gaan voelen.  

 

Voorlopig hebben we nog een lange tijd om hierover te dromen…