Water en Stroom

Samenvatting van onze ervaring:

  • reken op 3 maanden tussen aanmelden bij mijnaansluiting.nl en de start van de werkzaamheden
  • ga actief achter de nuts-bedrijven aan. Heb je 2 weken na aanmelding nog niets gehoord, ga dan zelf bellen met de nuts-bedrijven: Hebben jullie de melding ontvangen? Wanneer willen we dat jullie komen.
  • bouwkast voor elektriciteit is makkelijk te koop via marktplaats
  • bouwkast moet geaard worden, bedrijven zijn te vinden door te zoeken op “aardpen slaan”. Tijd tussen aanvraag en daadwerkelijke aarding is heel kort.
  • bouw-waterput ook makkelijk te koop via marktplaats. Voorgemonteerd kraantje erop is handig. Standaard metalen put 'ontzorgd': je hebt wat je hebben moet.
  • na ingraven van de kabels en buizen is het nog niet af: de watermeter moet worden aangesloten, de elektriciteitsmeter en zekeringen moeten geplaatst worden. Als dit na 2 dagen nog niet is gebeurt, bel dan met de aannemer die het graafwerk deed of de nutsbedrijven zelf. Blijf duwen.

 

Het perceel is ruim 15 jaar niet meer bewoond. Omdat er op diverse momenten gegraven en geboord wordt in de grond is er een Klic-melding gedaan. Daar wordt een waterleiding getoond die tot de bouwval loopt. Elektriciteit zou tot het begin van het perceel lopen.

 

Om weer aangesloten te worden op water en elektriciteit hebben we ons op 2 juli aangemeld bij mijnaansluiting.nl. Vooraf hoorden wij dat er na aanmelding een lange wachttijd is. Op 2 juli kregen we als eerste aansluitmogelijkheid de week van 27 september, dus ruim 2,5 maand later. We hebben aangegeven dat de aansluiting bij voorkeur in de tweede week van oktober gedaan moest worden: het landje is dan 2 weken in ons bezit en de bomen die weg moeten zijn dan gekapt. Er zou volop ruimte moeten zijn voor het leggen van de leidingen.

 

Via de waternet-beheerder Dunea ontvangen binnen 2 weken bericht: de waterleiding wordt opgepikt naast de bouwval. De watermeterput die wij in moeten graven moet aan de rand van de bouwplaats komen. Meer hierover lees je hier.

De stroomnet-beheerder Liander geeft ons meer kopzorg. Eerst moest de bouwstroomkast aan het begin van het perceel bij de weg staan. Later wordt er toch voor gekozen om hem bij de watermeterput te plaatsen. Meer over de bouwmeterkast, en aan welke eisen die moet voldoen, lees je hier. Nadat we aan Liander lieten weten dat de kast klaar stond stuurden zij op 13 september een bericht naar de aannemer (Voskuilen) dat men de werkzaamheden in kon gaan plannen. Ongeveer een week later krijgen we het bericht dat men komt schouwen op 1 oktober. Men beoordeeld dan of alles klaar staat voor de werkzaamheden.

 

Bij de schouw door aannemer Voskuilen blijkt dat Liander een tracé voor de stroomkabel heeft getekend langs de buiten rand van het perceel. Daarop staat een container met onze schuurinhoud en hier komt ook de stacaravan te staan. Dit tracé moeten we eerst vrij maken anders gaan de werkzaamheden niet door. Hoge bloeddruk: een container verplaats je niet zomaar en het tracé is onlogisch. Telefonisch contact met Liander: het tracé is op ons terrein, moeten we helemaal zelf weten, de tekening is niet bindend. Ze zullen dit doorgeven aan Voskuilen.

 

Op woensdag 13 oktober starten de werkzaamheden. 3 mannen en 1 graafmachine graven in een handomdraai ons hele perceel open. Onderweg komen ze diverse buizen van eerdere stroom, gas en riolering tegen. Dit blijkt geen probleem. Een populieren stam van heel wat kilo’s wordt moeiteloos opzij geschoven. De waterleiding blijkt leeg en moet alsnog vanaf het begin van de weg aangelegd worden. Vrijdag 15 oktober is ons perceel weer dicht en wordt het behoorlijk glad achter gelaten. Respect voor de mannen van Voskuilen. De aanleg door de weg zal meer tijd kosten omdat niet duidelijk is waar de aansluiting gemaakt kan worden. We hopen dat  ons perceel weer van stroom en water voorzien zal zijn na het weekend. Helaas, de week erna is er nog geen elektriciteit, planningsfout bij Liander. Water is wel aangesloten, vanaf vrijdag 22 oktober lukt het om de stacaravan te voorzien.