Gevelhout plaatsen

Twee weken na de oplevering van het huis hebben wij onze “Bouw-vakantie” gepland. De blauwe buitenkant van het huis bestaat uit zogenaamde “damp-open folie”. Dit is water en wind dicht, maar zal onder invloed van UV-stralen deze beschermende eigenschap verliezen. Dat betekent dat we 3 tot 6 maanden de tijd hebben om het gevelhout te monteren. Het gevelhout is thermisch gemodificeerd naaldhout, ofwel, verhit hout, waardoor het zo goed als dezelfde duurzaamheid heeft als hardhout.

 

Stap 1 – verticale rachels monteren: Na wat verwarring over de plek waar de latten moeten, gaat dit vlot. Op de folie staan zwarte strepen, die aangeven dat er een balk onder zit. Hierop moet de verticale rachel. Alleen…er zijn lichte en dikke zwarte strepen. De lichte strepen blijken niet altijd op een balk te zitten. Maar de dikke zwarte strepen ontbreken soms. Dan moeten toch de lichte strepen gevolgd worden. Bij twijfel: loop naar binnen en kijk daar hoe de balkenlijnen lopen. Daar is het namelijk nog goed te zien aan de spijkers. We gebruiken schroeven omdat de tacker er nog niet is. De schroeven van het merk Dynaplus zijn zonder voorboren en met een torx bitje heel gemakkelijk in te schroeven. Uitdaging: de bouwmarkten hebben maar 3 doosjes max op voorraad. We weten inmiddels alle bouwmarkten in de omgeving te vinden.

 

Stap 2 – kantplanken monteren: een zwarte plank, cement gebonden. Moet gesneden worden met een slijptol. Dat blijkt makkelijk. Plaatsing op het huis is ook duidelijk: onderkant op dorpelhoogte van de deuren. Uitlijnen met de waterpas met een lamp, blijkt goed te werken. Leve deze waterpas. Monteren lukt alleen met twee personen, de platen zijn behoorlijk zwaar. Uitdaging: de platen zijn niet recht gesneden geleverd. Tip: opmeten welke lengte je nodig hebt, zowel onder als boven. Tweede uitdaging: hoe laat je ze aansluiten op de lage ramen en de deuren. Tip: denk vooraf na hoe je de kozijnen af wil werken.

 

Stap 3 – horizontale rachels monteren. Aj. Nee. Eerst de omlijsting van de ramen bedenken: wel of geen latje tussen kozijn en gevelplank? Voorbeeld foto's op internet zoeken en de keuze valt op een latje. We denken dat we hiermee de kopse kanten van het gevelhout beter kunnen beschermen. Ze vallen namelijk niet helemaal onder het kozijn. De rachel moet dus niet strak tegen het kozijn. Welke raamdorpel gaan we gebruiken. Dat wordt een houten raamdorpel. Die is nu nog wit, maar kleur gaan we later bedenken. De dorpel kan na het monteren van het gevelhout aangebracht worden. Denken we nu….De overige omlijsting moet erop voor het gevelhout. Dus morgen en maandag: heel veel latjes zagen, beitsen en nog eens beitsen. Montage bedenken: nagel of schroeven. Wel RVS. 

 

Stap 4  – het eerste gevelhout erop. Hopelijk komende week een stukje. We krijgen hulp dus er kan een ploeg verder met de horizontale latten terwijl de tweede ploeg gevelplanken erop gaat zetten. De tacker ligt klaar, met bijhorende bolkopnagels. We zullen nog moeten oefenen met inschieten. Ze mogen niet te diep.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *