Gevelhout plaatsen – tips

Latje voor latje wordt op de gevel gezet. De rachels zitten er nu allemaal op. En op 26 mei bereikten we met het gevelhout de nok van de noordgevel. Veel, heel veel latjes voor de ramen zijn geschuurd en geverfd. Inmiddels zijn we de laatste hoek om en is de zuidgevel aan de beurt. Vanuit de verte is het huis al een paar weken niet meer knal blauw. Al weet iedereen welk huis we bedoelen als we zeggen dat het het  'blauwe' huis is.

 

Tips voor andere eigenwijze bouwers: (geheel op eigen risico) 

  • Schroef de rachels, niet tackeren. We hebben regelmatig een rachel er weer even af moeten halen in verband met voortschrijdende inzichten. Een getackerde rachel komt moeilijk los. En reken maar dat je tijdens het werk veel inzichten krijgt.
  • Neem nagels met de dikte 2,3. Die blijven minder snel in je tacker vastzitten. Eigenwijs raadt 2,1 aan, maar dat verschil is niet merkbaar
  • Koop een goede afkortzaag. En overweeg ook een zaagtafel te kopen. Voor de hoeklatten en rondom de ramen moeten de planken overlangs worden gezaagd. Fijn als dat netjes recht is.
  • zet met lijmklemmen een horizontale lat aan een paar paaltjes onderaan je gevel zodat je daarop het gevelhout uit kunt lijnen. Op de derde foto zie je het staan tussen tuindeur en hoek.
  • Bouw een tentje om je gevelhout. Het ligt wel een tijdje. En laat de voorraad liefst op een stenen vloertje zetten (leg een paar tegels neer). Bij ons is er aardig wat zand in gestoven en groeit het onkruid er hard omheen. Ik heb een keer aarde onder de stapel vandaan geschept omdat de stapel (zwaar!) verzakt was in het zand.
  • De buitengevel is niet recht. De verschillende delen verspringen soms een beetje. Mogelijk wil je je rachel iets ophogen om bij het plaatsen van het gevelhout geen rondingen te krijgen.
  • Lijn de kantplanken AAN DE ONDERKANT uit. De bovenkant verdwijnt onder het gevelhout. Bij ons waren de kantplanken niet recht afgezaagd. De onderkant blijft een beetje zichtbaar.
  • Onder de deuren en grote ramen hebben we een schortje van EPDM geplakt.
  • Insectenprofiel. Uhm, niet gebruikt. Over een jaar of 10 hoop ik te kunnen vertellen dat we gelijk hebben gehad.
  • Wij kregen 2 potten RAL 1014 (de kleur van ons hout) meegeleverd met het hout. Dit hebben we hard nodig gehad voor het verven van de raamlatjes en de zaagsnede op de hoeken. De koppen van het gevelhout hebben we met gewone blanke beits geverfd. Daar zie je niets van.

Last but not least: maak geen planning, maar ga rustig door. Ooit ben je rond.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *